5 des, 2013

Et lærbelte trenger bare fire–fem dager for å bli dekket av grønn og rød muggsopp.

Nyhetsbrev fra Tone B. sept-ober 2013

Her er et nyhetsbrev Tone B. sendte hjem til familie og venner fra Filippiene i oktober. Brevet gir et personlig og humoristisk innsyn i hverdagen på bibelskolen der.

Kjære familie og venner heime i Norge!

Core, Sept-ober2013

Takk for sist! Det er tid for nyhetsbrev, over to måneder etter ferien.

Her var det flom da vi kom tilbake til Core, og vi har vi deltatt på matutdeling til flomofre flere steder i området. Det har regnet masse hver dag i månedsvis, bortsett fra ei –to uker. Et sted, da vi skulle besøke en landsby, rant det vann oppå hele veien. Den var rett og slett blitt en elv, og det ble en del fliring da flere av oss plumpa nedi til oppå låret der veien var vaska mest bort. Veien er fortsatt ufarbar en måned seinere. De fattige har det traurig med alt regnet og det ‘kjølige’ været som følger med. De ble glade for hjelpa de fikk.

Ellers går ukene for jordmødrene her som før, med Mothers Class, kontroller og fødsler. Jeg har delt litt fra Bibelen et par ganger på svangerskaps-kurset, og på det månedlige seminaret for Mangyan-damene som er helsekontakter mellom sine landsbyer og helsesenteret på Core. Det var veldig trivelig å treffe dem igjen! De er glade i historier, og flere av dem hadde ikke hørt bibelhistoria om dronning Ester (ikke alle kan lese). Jeg fortalte den, og delte om å bruke Guds Ord i hverdagen og å ta i mot råd fra gode folk så man kan være til velsignelse for andre. De var helt med.

To av damene hjalp oss med vasking før nytt studentkull kom, og vi ble bedre kjent. Rowena, ei av dem, fikk sin førstefødte da hun var 14 år. Hun er 34 nå, har 7 barn, og ser veldig ung ut enda. Hun er veldig flink til å lage kurver av ulike slag, og lager smykker og julepynt sammen med noen andre damer her. Dette selges i Norge og England.

Torsdag 5. september tok vi imot de første nye studentene på bibelskolen her. De er en flott gjeng: ni jenter og fem gutter så langt, mellom 18 og 29 år. De har fokus på reise ut som misjonærer, er kommet for å lære mer engelsk og bli vant med andre kulturer. De er trivelige og humoristiske, og har bedre engelsknivå enn de forrige. De er også mer aktive i timene, noe vi synes er bra! For å bli raskt kjent intervjua de hverandre to og to, og presenterte hverandre for resten. Andre dagen ble de delt inn i team som har ansvar for sine daglige oppgaver. Et har ansvar for morrabønn og oppvask (devotion & dishes), et anna for daglig kosting av blader fra veiene og reinhold på klasserommet (maintenance), og det siste for matinnkjøp, matlaging og ukentlig matbudsjett (kitchen).I tillegg skal alle holde det reint i huset der de bor. De har ogå hatt undervisning om grønnsaksdyrking, både teori og i praksis. Så nå er det en stor grønnsakshage utenfor huset vi bor i.

Pga. pøsregn er lufta kjøligere enn vanlig, bare 24 grader nå, og luftfuktigheta er mellom 82 og 90%. Det er et arbeid å holde muggen på et lavt nivå. Børge har for eksempel oppdaget at lær egner seg veldig godt til å dyrke muggsopp på. Et lærbelte trenger bare fire–fem dager for å bli dekket av grønn og rød muggsopp. Vi gleder oss til en periode med tørrere vær nå. Noen dager nå har vi hatt timer med oppholdsvær og litt sol, så vi fikk endelig både vaska og tørka klærne etter uker med nesten null tørk. Selv om vi sloss mot muggen, så er det for kjølig for myggen, heldigvis!

Studentene har vært på ungdomssamling i nærmeste by, Mamburao. Alle får sjansen til å fortelle vitnesbyrdet sitt, enten der, på søndagsmøtet i ei lokal menighet, og seinere i de lokale menighetene til de innfødte, i tillegg til i fengselet. Der har de fått god respons; mange innsatte ville ta imot Jesus!

Det er fint å være med i timene med studentene, og se hvordan Gud bruker Børge. Han får inn Guds Ord, selv når de trener på lyder og engelske ord. Gud gir han den visdommen han trenger for å undervise dem på en flott måte! Og vi samarbeider godt. Studentene har øvd på lyder – og det trengs. Filippinerne mikser f og p, i tillegg til v og b. Det er artig å være med der, det blir mange rare ord og masse latter! Noen av dem trenger mer trening i engelsken enn andre, så be gjerne for dem!

Børge sier til studentene at de skal bli “passionate, powerful and skillfull missionaries for Jesus”, så han utfordrer dem stadig på å dele Guds Ord i ulike situasjoner, og gir dem forskjellige utfordringer. De har flere bøker som skal leses, bla.a. hele Bibelen. Hver uke får de en bibelprøve. Av og til får vi en god latter når vi leser svarene deres. Et eksempel fra en student: ‘God let it rain fire to destroy Sodom, but Lode and his family was saved’ (norsk: Gud lot det regne ild over Sodoma for å utslette byen, men Lode og familien ble berget). Vi visste ikke en gang at Lodes familie var der, men er veldig glade for at de ble berga!

Hver dag skal studentene trimme litt, så seks turer i uka opp på bønnetoppen er obligatorisk. Det gikk litt tregt i starten for noen, men det gikk mer inn hos dem da de som ikke hadde gjort ferdig sine turer måtte ut i regnet for å ta igjen det forsømte mens de andre kunne sitte i klasserommet og se film. Det er viktig at de har litt trening når de skal gå i timesvis til landsbyer innimellom fjellene her.

Vi spiser middag med studentene søndager, og lunsj tirsdag og torsdag. Det er svært hyggelig, for alle er opptatt av å prate engelsk med hverandre. Vi har også hatt ei bursdagsfeiring med hjemmebakt gulrotkake og stor stemning. Vi er blitt veldig glade i studentene etter bare kort tid!

Tone og Noralv A. har vært her flere ganger etter at studentene kom. De kom med 10 nye studenter for to uker siden. Fire av dem blir her de 9 månedene treningen varer, mens de andre 6 skal dra som misjonærer til 10-40-vinduet. Så nå har vi ansvar for 24 studenter, 11 mer enn i fjor! Men det går nok bra, for Gud hjelper oss på mange konkrete måter, både med visdom og krefter.

Besøkende kommer av og til hit og underviser, bl.a. kommer de to faste lærerne Oddbjørn A. og Lasse T. i oktober og november, og Eivind F. var her et par–tre dager i forrige uke. Oddbjørn er engelsklærer, Lasse underviser om praktiske ting som grønnsaksdyrking og fiskeoppdrett bla.a., og Eivind hadde veldig bra bibelundervisning om det å virkelig ha et budskap.

Vi prøver å sørge for en fridag i uka, som oftest lørdager. Da sover vi lengre, vasker hus og klær, leser og skriver litt – f.eks. nyhetsbrev. Det har ikke vært mye svømme-vær, bare et par turer til stranda. Sist var 17 stykker fra Sotra med, og studentene gjorde som vi sa: De ble oppfordra til å huke tak i hver sin nordmann for å få en svømmetrener – og de tok oss på ordet. De var veldig fornøyde med turen!

Ei natt trampa Børge ned en liten skorpion (3cm) han fikk øye på, med slippersene han hadde på seg. Tone A. mente at den bare ville gitt allergisk reaksjon. Vi er ikke redde, og begge sover godt om natta. Og slanger har vi ikke ennå sett noe til i alt regnet, og heller ikke under madrassen, slik vi opplevde før ferien.

Vi ber hver gang vi er ute med jeepneyen om at vi ikke skal skade eller drepe noen. Børge kjørte ned en hund her en dag, så nå er dødsstatistikken en hund, to høns og en sykkel. I tillegg kommer nærkontakt med en tricycle. Det holder med det! Fortsatt er det noen hundre maur som ikke kommer heim fra jobb daglig her hos oss. Vi sprayer dem med Joy oppvaskvann, og får utrydda en del på den måten!

Børge er blitt spurt om å forkynne Guds Ord hver siste søndag i måneden i menigheta vi går i med studentene. Vi kaller den Gregs Church, siden pastoren der heter Greg. Det egentlige navnet er alt for langt, Jesus Our Hope International Assemblies. Vi er ikke blitt filippinisert enda, med forkortelser på alt mulig.

Menigheten har et arbeid i tre ulike mangyan-landsbyer i nærheten, og studentene er med og bidrar. Da et av teamene kom til landsbyen Hacienda var mange barn samlet, og de holdt et barnemøte på sparket der de sang og delte Guds Ord. Etterpå delte de ut lester (tykke sokker) jeg hadde sendt med dem til ungene der. Problemet var bare at de ikke hadde nok lester til alle ungene, så hvordan løste de det? Jo, de ga de dem likegodt en hver – og vi fikk en god latter da vi hørte om det etterpå! Så nå er det behov for oppfølging i landsbyen, så barna kan ha sokker på begge beina når de sover.

Vi håper å høre nytt fra dere også. Det vil bety mye for oss her nede! Dere vet det står noe i Bibelen om det å motta nyheter fra land langt borte.
Vi ber for dere, og håper at det står bra til med alle.

Klem og hilsen fra Tone og Børge B.

5 des, 2013

Nyhetsbrev fra Tone B. sept-ober 2013

Her er et nyhetsbrev Tone B. sendte hjem til familie og venner fra Filippiene i oktober. Brevet gir et personlig og humoristisk innsyn i hverdagen på bibelskolen der.

Kjære familie og venner heime i Norge!

Core, Sept-ober2013

Takk for sist! Det er tid for nyhetsbrev, over to måneder etter ferien.

Her var det flom da vi kom tilbake til Core, og vi har vi deltatt på matutdeling til flomofre flere steder i området. Det har regnet masse hver dag i månedsvis, bortsett fra ei –to uker. Et sted, da vi skulle besøke en landsby, rant det vann oppå hele veien. Den var rett og slett blitt en elv, og det ble en del fliring da flere av oss plumpa nedi til oppå låret der veien var vaska mest bort. Veien er fortsatt ufarbar en måned seinere. De fattige har det traurig med alt regnet og det ‘kjølige’ været som følger med. De ble glade for hjelpa de fikk.

Ellers går ukene for jordmødrene her som før, med Mothers Class, kontroller og fødsler. Jeg har delt litt fra Bibelen et par ganger på svangerskaps-kurset, og på det månedlige seminaret for Mangyan-damene som er helsekontakter mellom sine landsbyer og helsesenteret på Core. Det var veldig trivelig å treffe dem igjen! De er glade i historier, og flere av dem hadde ikke hørt bibelhistoria om dronning Ester (ikke alle kan lese). Jeg fortalte den, og delte om å bruke Guds Ord i hverdagen og å ta i mot råd fra gode folk så man kan være til velsignelse for andre. De var helt med.

To av damene hjalp oss med vasking før nytt studentkull kom, og vi ble bedre kjent. Rowena, ei av dem, fikk sin førstefødte da hun var 14 år. Hun er 34 nå, har 7 barn, og ser veldig ung ut enda. Hun er veldig flink til å lage kurver av ulike slag, og lager smykker og julepynt sammen med noen andre damer her. Dette selges i Norge og England.

Torsdag 5. september tok vi imot de første nye studentene på bibelskolen her. De er en flott gjeng: ni jenter og fem gutter så langt, mellom 18 og 29 år. De har fokus på reise ut som misjonærer, er kommet for å lære mer engelsk og bli vant med andre kulturer. De er trivelige og humoristiske, og har bedre engelsknivå enn de forrige. De er også mer aktive i timene, noe vi synes er bra! For å bli raskt kjent intervjua de hverandre to og to, og presenterte hverandre for resten. Andre dagen ble de delt inn i team som har ansvar for sine daglige oppgaver. Et har ansvar for morrabønn og oppvask (devotion & dishes), et anna for daglig kosting av blader fra veiene og reinhold på klasserommet (maintenance), og det siste for matinnkjøp, matlaging og ukentlig matbudsjett (kitchen).I tillegg skal alle holde det reint i huset der de bor. De har ogå hatt undervisning om grønnsaksdyrking, både teori og i praksis. Så nå er det en stor grønnsakshage utenfor huset vi bor i.

Pga. pøsregn er lufta kjøligere enn vanlig, bare 24 grader nå, og luftfuktigheta er mellom 82 og 90%. Det er et arbeid å holde muggen på et lavt nivå. Børge har for eksempel oppdaget at lær egner seg veldig godt til å dyrke muggsopp på. Et lærbelte trenger bare fire–fem dager for å bli dekket av grønn og rød muggsopp. Vi gleder oss til en periode med tørrere vær nå. Noen dager nå har vi hatt timer med oppholdsvær og litt sol, så vi fikk endelig både vaska og tørka klærne etter uker med nesten null tørk. Selv om vi sloss mot muggen, så er det for kjølig for myggen, heldigvis!

Studentene har vært på ungdomssamling i nærmeste by, Mamburao. Alle får sjansen til å fortelle vitnesbyrdet sitt, enten der, på søndagsmøtet i ei lokal menighet, og seinere i de lokale menighetene til de innfødte, i tillegg til i fengselet. Der har de fått god respons; mange innsatte ville ta imot Jesus!

Det er fint å være med i timene med studentene, og se hvordan Gud bruker Børge. Han får inn Guds Ord, selv når de trener på lyder og engelske ord. Gud gir han den visdommen han trenger for å undervise dem på en flott måte! Og vi samarbeider godt. Studentene har øvd på lyder – og det trengs. Filippinerne mikser f og p, i tillegg til v og b. Det er artig å være med der, det blir mange rare ord og masse latter! Noen av dem trenger mer trening i engelsken enn andre, så be gjerne for dem!

Børge sier til studentene at de skal bli “passionate, powerful and skillfull missionaries for Jesus”, så han utfordrer dem stadig på å dele Guds Ord i ulike situasjoner, og gir dem forskjellige utfordringer. De har flere bøker som skal leses, bla.a. hele Bibelen. Hver uke får de en bibelprøve. Av og til får vi en god latter når vi leser svarene deres. Et eksempel fra en student: ‘God let it rain fire to destroy Sodom, but Lode and his family was saved’ (norsk: Gud lot det regne ild over Sodoma for å utslette byen, men Lode og familien ble berget). Vi visste ikke en gang at Lodes familie var der, men er veldig glade for at de ble berga!

Hver dag skal studentene trimme litt, så seks turer i uka opp på bønnetoppen er obligatorisk. Det gikk litt tregt i starten for noen, men det gikk mer inn hos dem da de som ikke hadde gjort ferdig sine turer måtte ut i regnet for å ta igjen det forsømte mens de andre kunne sitte i klasserommet og se film. Det er viktig at de har litt trening når de skal gå i timesvis til landsbyer innimellom fjellene her.

Vi spiser middag med studentene søndager, og lunsj tirsdag og torsdag. Det er svært hyggelig, for alle er opptatt av å prate engelsk med hverandre. Vi har også hatt ei bursdagsfeiring med hjemmebakt gulrotkake og stor stemning. Vi er blitt veldig glade i studentene etter bare kort tid!

Tone og Noralv A. har vært her flere ganger etter at studentene kom. De kom med 10 nye studenter for to uker siden. Fire av dem blir her de 9 månedene treningen varer, mens de andre 6 skal dra som misjonærer til 10-40-vinduet. Så nå har vi ansvar for 24 studenter, 11 mer enn i fjor! Men det går nok bra, for Gud hjelper oss på mange konkrete måter, både med visdom og krefter.

Besøkende kommer av og til hit og underviser, bl.a. kommer de to faste lærerne Oddbjørn A. og Lasse T. i oktober og november, og Eivind F. var her et par–tre dager i forrige uke. Oddbjørn er engelsklærer, Lasse underviser om praktiske ting som grønnsaksdyrking og fiskeoppdrett bla.a., og Eivind hadde veldig bra bibelundervisning om det å virkelig ha et budskap.

Vi prøver å sørge for en fridag i uka, som oftest lørdager. Da sover vi lengre, vasker hus og klær, leser og skriver litt – f.eks. nyhetsbrev. Det har ikke vært mye svømme-vær, bare et par turer til stranda. Sist var 17 stykker fra Sotra med, og studentene gjorde som vi sa: De ble oppfordra til å huke tak i hver sin nordmann for å få en svømmetrener – og de tok oss på ordet. De var veldig fornøyde med turen!

Ei natt trampa Børge ned en liten skorpion (3cm) han fikk øye på, med slippersene han hadde på seg. Tone A. mente at den bare ville gitt allergisk reaksjon. Vi er ikke redde, og begge sover godt om natta. Og slanger har vi ikke ennå sett noe til i alt regnet, og heller ikke under madrassen, slik vi opplevde før ferien.

Vi ber hver gang vi er ute med jeepneyen om at vi ikke skal skade eller drepe noen. Børge kjørte ned en hund her en dag, så nå er dødsstatistikken en hund, to høns og en sykkel. I tillegg kommer nærkontakt med en tricycle. Det holder med det! Fortsatt er det noen hundre maur som ikke kommer heim fra jobb daglig her hos oss. Vi sprayer dem med Joy oppvaskvann, og får utrydda en del på den måten!

Børge er blitt spurt om å forkynne Guds Ord hver siste søndag i måneden i menigheta vi går i med studentene. Vi kaller den Gregs Church, siden pastoren der heter Greg. Det egentlige navnet er alt for langt, Jesus Our Hope International Assemblies. Vi er ikke blitt filippinisert enda, med forkortelser på alt mulig.

Menigheten har et arbeid i tre ulike mangyan-landsbyer i nærheten, og studentene er med og bidrar. Da et av teamene kom til landsbyen Hacienda var mange barn samlet, og de holdt et barnemøte på sparket der de sang og delte Guds Ord. Etterpå delte de ut lester (tykke sokker) jeg hadde sendt med dem til ungene der. Problemet var bare at de ikke hadde nok lester til alle ungene, så hvordan løste de det? Jo, de ga de dem likegodt en hver – og vi fikk en god latter da vi hørte om det etterpå! Så nå er det behov for oppfølging i landsbyen, så barna kan ha sokker på begge beina når de sover.

Vi håper å høre nytt fra dere også. Det vil bety mye for oss her nede! Dere vet det står noe i Bibelen om det å motta nyheter fra land langt borte.
Vi ber for dere, og håper at det står bra til med alle.

Klem og hilsen fra Tone og Børge B.