2 jun, 2016

Nytt fra Filippinene mai 2016

17. mai-feiring på Manila og Cavite

Tone passer alltid på at vi feirer den norske nasjonaldagen både med den norske kolonien i Manila og på barnehjemmet i Cavite. Det er alltid stor stas både blant ansatte og barna når Tone steller i stand til fest på 17. mai.

17. mai-fering på barnehjemmetFor ikke å bli altfor særnorske, er rømmegrøt og spekemat byttet ut med italiensk pizza, mexicansk taco og det snakkes stort sett tagalog. Men barnetoget holder vi fast på, med runder på gårdsplassen med norske flagg.

 

Rheinelle fra Midsayap har fått inn en plate i ganen som gjør at han nå drikker greit og legger på seg.

I februar møtte jeg foreldrene til vesle Rheinelle i Midsayap. Han er født med gane/leppespalte og hadde store problemer med å få i seg nok melk. Han var sterkt underernært og vi besluttet at han og mor skulle bli med til Cavite så han kunne få hjelp på barnehjemmet vårt. Etter to dager reiste mor hjem for å ta seg av de andre barna. Rheinelle har fått inn en plate som gjør at han nå drikker greit og legger på seg. Han må bli 5 kg tyngre før legene kan starte operasjonene. Det er oppmuntrende å se utviklingen disse tre månedene (her med Marilyn). Han smiler, prøver å snakke og er så fornøyd. Vi ber om at operasjonene vil gå greit og at han kan reise hjem igjen som en ny gutt.

 

Utdeling av skolemateriellUtdelingen av skolemateriell går fint. Spesielt i landsbyene på Mindanao blir hjelpen satt enorm pris på. På grunn av ekstrem tørke har de ikke kunnet høste på 6-8 måneder, og de fleste har ikke penger til å kjøpe noen ting før de igjen kan dyrke og selge produktene sine. Selv om dette er en stor økonomisk post for oss, så ser vi hvor uendelig mye det betyr for fattige familier. Vi prøver å hjelpe dem til å prioritere utdannelse til barna – også når det røyner på økonomisk, er lite mat, dyrene må slaktes og de må gå lange veier for å finne vann. Vi er takknemlige for at regntida har begynt nå, og at de igjen kan plante.

 

Sponsorstudent ferdig utdannet som lærer

Denne sponsorstudenten fra Mangyan folket på Mindoro har fullført lærerutdanning, og er klar til å begynne å jobbe i en av minoritetsskolene på øya.

Takk for all forbønn og støtte. Det er godt å kunne stå sammen for å hjelpe de som er fattige og undertrykte.

 

Tone og Noralv Askeland

Ministries without borders Philippines Inc.

2 jun, 2016

Nytt fra Filippinene mai 2016

17. mai-feiring på Manila og Cavite

Tone passer alltid på at vi feirer den norske nasjonaldagen både med den norske kolonien i Manila og på barnehjemmet i Cavite. Det er alltid stor stas både blant ansatte og barna når Tone steller i stand til fest på 17. mai.

17. mai-fering på barnehjemmetFor ikke å bli altfor særnorske, er rømmegrøt og spekemat byttet ut med italiensk pizza, mexicansk taco og det snakkes stort sett tagalog. Men barnetoget holder vi fast på, med runder på gårdsplassen med norske flagg.

 

Rheinelle fra Midsayap har fått inn en plate i ganen som gjør at han nå drikker greit og legger på seg.

I februar møtte jeg foreldrene til vesle Rheinelle i Midsayap. Han er født med gane/leppespalte og hadde store problemer med å få i seg nok melk. Han var sterkt underernært og vi besluttet at han og mor skulle bli med til Cavite så han kunne få hjelp på barnehjemmet vårt. Etter to dager reiste mor hjem for å ta seg av de andre barna. Rheinelle har fått inn en plate som gjør at han nå drikker greit og legger på seg. Han må bli 5 kg tyngre før legene kan starte operasjonene. Det er oppmuntrende å se utviklingen disse tre månedene (her med Marilyn). Han smiler, prøver å snakke og er så fornøyd. Vi ber om at operasjonene vil gå greit og at han kan reise hjem igjen som en ny gutt.

 

Utdeling av skolemateriellUtdelingen av skolemateriell går fint. Spesielt i landsbyene på Mindanao blir hjelpen satt enorm pris på. På grunn av ekstrem tørke har de ikke kunnet høste på 6-8 måneder, og de fleste har ikke penger til å kjøpe noen ting før de igjen kan dyrke og selge produktene sine. Selv om dette er en stor økonomisk post for oss, så ser vi hvor uendelig mye det betyr for fattige familier. Vi prøver å hjelpe dem til å prioritere utdannelse til barna – også når det røyner på økonomisk, er lite mat, dyrene må slaktes og de må gå lange veier for å finne vann. Vi er takknemlige for at regntida har begynt nå, og at de igjen kan plante.

 

Sponsorstudent ferdig utdannet som lærer

Denne sponsorstudenten fra Mangyan folket på Mindoro har fullført lærerutdanning, og er klar til å begynne å jobbe i en av minoritetsskolene på øya.

Takk for all forbønn og støtte. Det er godt å kunne stå sammen for å hjelpe de som er fattige og undertrykte.

 

Tone og Noralv Askeland

Ministries without borders Philippines Inc.